25.8.2011

Tiilisaha on tiilitalon rakentajalle ehdoton apuväline

Kiviharkkoja tai niin sanottuja tiiliä työstettäessä on vaikea välttyä jatkuvalta mutta pieneltä mallaamiselta. Tiilillä on tapana olla suhteellisen standardimitoitettuja yksiköitä, joiden sovittaminen tarvittavan alan peittämiseksi ei aina ole yksiselitteistä puuhaa. Materiaalina tiiliskivi on myös työläs. Ne painavat paljon ja ovat kovaa ainesta. Tähän on kuitenkin olemassa työmiestä lämmittävä apuväline - tiilisaha.

Tiilisaha on sirkkeliä muistuttava työkone, jonka suurikokoinen laippa on erikoisvahvaa tekoa. Usein tiilisaha on varustettu myös vesipumpulla, joka sylkee jäähdytysvettä sahan tekemään railoon ja näin ollen sitoo kivipölyn itseensä, jolloin ympäristö pysyy siistimpänä. Vedellä on myös toinen tehtävä - se pitää metalliseoslaipan lämpötilan aisoissa.


Millainen tiilisahamalli sinun projektiisi sopisi?


Tiilisahoja on yleisesti ottaen kolmea mallia. Käsikäyttöisiä, jotka jakaantuvat sähkö- ja bensiinikkäyttöisiin roilosahoihin. Tämän lisäksi on myös työmiehen selälle ystävällisempiä malleja. Nämä ovat pöytämallisia, jolloin sahan paino lepää omilla jaloillaan. Mikäli sahattavaa on paljon, on pöytämalli oikeastaan ainoa vaihtoehto. Nopeaan ja liikkuvaan tarpeeseen sopii taas käsikäyttöinen tiilisaha.

käsikäyttöinen tiilisaha

Märkä- vai kuivasahaus?


Mikäli projektissasi on kiireinen aikataulu ja sahattavaa on paljon, on kuivasahaus huomattavasti notkeampi apuväline. Silloin auttamattomana lieveilmiönä ja sivutuotteena syntyy huomattava määrä kivipölyä. Tämä on ehdottomasti sekä kuivasahauksen että käsitiilisahan heikoimpia ominaisuuksia. Märkäsahauksessa terän jäähdytyksen yhteydessä käytettävää vettä käytetään myös tiilipölyn talteen ottamiseen. Sahauksen sivutuotteena syntynyt irtonainen kiviaines voidaan tällöin kerätä talteen vesilaskujen tai viemäröinnin avulla. Haitallisinta kivipölyssä itsessään on sen joutuminen ihmisen sisäelimiin hengitettäessä. Tiiliä mallatessa onkin syytä aina käyttää tehokasta hengitysilman suodatinta.