19.8.2011

Rakennusmittaus tarkastaa linjat

Pienet keltaiset pömpelit tukitelineen päällä mittaavat maastoa tai rakennustyömaata. Nuoremman ihmisen voisi luulla erehtymään niiden olevan kameroita, kuten vanhanajan isot pystysuuntaiset kamerat, jotka sijoitetaan kuvaustelineen päälle. Kyse on kuitenkin maanrakennusmittauksesta. Mittausvälineitä hyödynnetään maaston lisäksi mitattaessa esimerkiksi rakennustyömaalla linjoja ja etäisyyksiä.

Rakennustyömaalla käytetään rakennusmittausta sekä tarkastetaan rakennustyön ja rakennusosien ominaisuuksia. Mittaus on sekä hienosääntöä että peruslinjoja antavaa, emmehän halua rakennuksista kaltevia torneja. Mittauslaitteita tarvitaan myös maanrakennusmittauksiin ja maastomallimittauksiin. Mittauksen avulla määritellään maan pinnalla olevien kohteiden sijaintia, kokoa ja muotoa. Maastomallimittaus toimii suunnittelun apuna ja sen avulla voidaan luoda kolmiulotteisia digitaalisia maastomalleja käyttäen eri menetelmiä, kuten ilmakuvamittausta. Mittaaminen palvelee lisäksi teollisuusmittauksia.

Tarkemittaus puolestaan käsittää mm. seuraavat asiat:

  • pilaripulttien sekä erilaisten tartuntojen tarkemittaukset
  • paalujen tarkemittaukset
  • erilaisten konepetien tarkemittaukset ennen ja jälkeen valun
  • pinta-alojen tarkistukset
  • tehdashallinostureiden kiskojen tarkkailut
  • rakennusaikaisten tukipaalujen tarkkailut
  • rakennuksien mahdollisten painumisien seurannat
  • viemäreiden ja salaojakaivojen tarkemittaukset.

Haasteellisia olosuhteita

Teollisuusmittauksessa mittauksia joudutaan tekemään toisinaan äärimmäisissä olosuhteissa. Kohteena voi olla halli, myös ahdas kuin suurikin. Mittausolosuhteet voivat olla myös lämpötilan puolesta liian kuumat tai kylmät tai alusta voi olla tärisevä. Joka tapauksessa mittaajan ja laitteistojen pitää tehdä työnsä kunnolla. Maaston epätasaisuus ja maaperä, kuten kivikko, tuovat omat vaatimuksensa maastonmallimittaukseen.

Mittaamisessa auttavat mittauspalvelut. Mittauspalvelut suorittavat mittauksen ja heillä on luonnollisesti tarvittavat varusteet ja tarvittavat tiedot. Mittauspalvelut tarjoavat myös mittapiirustuksia ja kartoituksia.