11.8.2011

Peruskorjattua

Talon tai oman asunnon ostaminen on edessä jokin päivä. Kun tällä kiinnostaa kiva kerrostaloasunto voi rivitalon pätkä kiinnostaakin viiden vuoden päästä enemmän. Tilanne elää, mutta milloin on oikea hetki ostaa oma asunto?

Asunnon omistaminen on sijoitus, josta useimmat haaveilevat jossakin vaiheessa. Alkuun ajatus voi tuntua vieraalta kun esimerkiksi opiskelee ja liikkuu paikkakunnalta toiselle.


Opintotukien loputtua sitä aikaa myöten huomaa miten kallista asuminen kuitenkin on. Mikäli ei saa mitään tukia ja ansaitsee omat rahansa huomaa miten ison osan niistä asuminen nielaisee. Tällöin vuokran maksaminen voi alkaa tuntua hukkaan heitetyltä rahalta. Varsinkin pääkaupunkiseudulla saa maksaa erittäin paljon asumisesta. Usein Helsingin keskustan alueella olevat yksiöt ovat lisäksi erittäin pieniä ja huonokuntoisia, mutta vuokran hinta on silti korkea.

Ostamalla asunnon rahat menevät kerralla omaan asuntoon, eikä vuokraa tarvitse enää maksaa. asuntolainasta seuraavat lainanlyhennykset ja yhtiövastikkeet ovat sijoitusta omaan asuntoon kun vuokra-asunnossa ne menevät hukkaan, eivätkä ne investoidu itselle.

Uutta vai vanhaa

 

Raha ratkaisee ostettavan asunnon koon ja sijainnin. Mikäli muutto on edessä myöhemmin toiselle paikkakunnalle voi oman asunnon laittaa aina vuokralle tai myös myydä. Asunnon kunto vaikuttaa osaltaan myös sen hintaan.

Uudisrakennettu talo on turvallinen valinta sen tähden, ettei remontteja ole tulossa ja putkistojen peruskorjaus on edessä vasta reilun 40 vuoden päästä. Uusi talo tuntuu myös hygieenisemmältä ja on hieno tunne olevansa ensimmäinen asukas.

Vanhan asunnon tai talon saa kuitenkin hieman edullisemmalla kuin uuden. Tällöin asuntoon pitää perehtyä erittäin huolella ja kartoittaa koko asunto huolella mahdollisiin kosteusvaurioihin ja homeongelmiin saakka. Asiantuntija tulee tilata tutkimaan tilanne ennen ostamista, vaikka talon tai asunnon kunnon tarkastaminen jonkin verran maksaakin.

Vanha remonttia kaipaava rakennus on kuitenkin oiva tilaisuus remontoida oma unelma-asunto. Usein vanha rakennus voi tarvita perusteellista remonttia, kuten märkätilojen remontointia, esimerkiksi koko kylpyhuoneen laatoituksen uusimista kuten myös keittiön kiinteän kalustuksen. Tällöin tuleekin miettiä onko itsellä resursseja maksaa remonttia ja aikaa sen suunnitteluun ja toteutukseen.

Oleellisin tekijä asunnon hinnassa on kuitenkin sen sijainti. Parempi ja keskeisempi sijainti maksaa enemmän, mutta asunnon on myös helpompi myydä myöhemmin tai löytää vuokralainen.