7.6.2012

Pistä autosi kesäkondikseen

Kevät on edennyt jo pitkälle ja viimeistään tässä vaiheessa kannattaa myös auto pistää todelliseen keväthuoltoon. Etenkin ajoneuvot, jotka ovat seisseet läpi talven, kannattaa kunnostaa huolellisesti oman turvallisuutesi nimissä. Auton keväthuoltoon on monenlaisia vinkkejä, joista olemme tähän poimineet ne mielestämme tärkeimmät. Toki kaikki turvallisuuteen liittyvä kannattaa tarkastaa tasaisin väliajoin, mutta listastamme näet pääpiirteittäin mitä keväällä kannattaa vähintään huoltaa.

  1. Pese autosi ulkopuolelta huolellisesti. Kaikki pöly pitää saada pinnoista pois, jotta lika ja pienet hiukkaset eivät pääse tunkeutumaan syvemmälle auton sisuksiin. Pesun päälle kannattaa huolellisesti vahata auto. vaha suojaa autoa lialta ja auringonpaisteelta.
  2. Pese konehuone huolellisesti. Erillisen moottorinpesuaineen käyttö on suositeltavaa. Suojaa herkimmät laitteet kuten virranjakaja ja laturi. Käytä vettä sopivalla paineella ja irrota pinttynytkin lika, ole silti varovainen sillä konepellin alta löytyy usein myös paljon elektroniikkaa. Kuivaa lopuksi pinnat pyyhkeellä.
  3. Kun nyt kerran olet jo pää konehuoneen puolella, niin tarkasta kaikki nesteet. Onko jarrunestettä, moottoriöljyä, jäähdytysnestettä ja akkunestettä riittävästi. Onko akku muuten puhdas ja onko etusäleikkö puhdas? Jossei, puhdista ne varovasti.
  4. Imuroi vielä sisätilat ja pese ikkunat huolellisesti. Matot kannattaa pestä ihan vedellä ja pesuaineella, sillä pelkkä imurointi tai harjaus harvoin riittää kaiken lian poistamiseen.
  5. Tarkista vararengas, tunkki ja vararenkaan paineet. Kesällä ei ikinä tiedä, koska käy huono tuuri ja ajaa esim. lasinsirpaleiden ylitse. Autossasi tulee olla toimiva vararengas.
  6. Testaa jarrut. Periaatteessa jarrunesteiden vaihtaminen olisi ajankohtaista muutaman vuoden välein. Aika harva tätä tekee, mutta se olisi turvallisuuden kannalta suotavaa.
  7. Tarkasta renkaidesi kunto. Sakkorenkaat kannattaa pistää heti vaihtoon ihan suosiolla - myös epätasaisesti kuluneet renkaat voivat olla riski.

Nyt autosi pitäisi jo kiiltää kauniisti ja sen pitäisi olla puhtoinen kesäkautta ajatellen. Etenkin pesun jälkeinen vahaaminen kannattaa tehdä huolella, sillä huonosti vahattu auto saattaa kovilla kesäkeleillä kärsiä muun muassa maalipinnan haalistumisesta. Vanhoilla autoilla tämä efekti on luonnollisesti uusia autoja vahvempi.


Jos kaipaat vielä kunnon alumiinivanteita koristamaan autosi huolitellun ulkoasun, voit tarkastaa tarjouksia täältä: http://www.rengasjatarvike.com/tarjoukset/alumiinivanteet/