30.5.2012

Kattoremontti on iso päätös

Osan ihmiskunnan mielestä remontoiminen on perseestä. Me tee-se-itse ihmiset olemme asiasta tietenkin eri mieltä. Tietysti remontoimisessa on ne harmistuttavatkin puolesta, mutta ongelmien selättäminen on osa itse tekemisen ilosta. Ongelmanratkaisu ja älynväläys ovat yksinkertaisesti palkitsevaa puuhaa. Tässä artikkelissa kerromme, kuinka voit selättää kattoremontin sudenkuopat ja tienat itsetekemällä pienen omaisuuden.

Uusi rakennus vai vanhan remontointi

Uusi rakennus on aina tietysti uusi ja sikäli mikäli taitavasti rakennettu, myös virheetön. Toisen tahon rakentama ja rakennuttama on aina kuluttajansuojalain piirissä ja näin ollen rakennusvirheistä voi aina reklamoida. Näin myös siis siinä tapauksessa, vaikka virhe ei suoranaisesti kuuluisikaan ennalta määrätyn takuun piiriin. Myös vuotava katto on tällainen seikka. Toinen kiinteistön hankintakeino on ostaa käytetty kotitalo. Valmiiksi sisäänajetun talon kulmat saattavat olla pyöristyneet käytön seurauksena, mutta tämä tietää myös yhtä etua ostajan kannalta - hankintahinta on tällöin edullisempi. Halvempi ostohinta jättää budjettiin varaa kunnostustöille ja tällöin voitkin remontoida itse halvemmalla unelmiesi kodin, kuin mitä se maksaisi valmiiksi jonkun muun toimesta rakennettuna. Kattoremontti on yksi kiinteistöjen kalleimmista kunnostustöistä. Ehkä lämmitystavan muutosremontti tai putkiremontti voivat päästä samaan sarjaan kustannuksissa, mutta tuskin kovin muu remppa maksaa yhtä paljon.

Kattoremontti - itse vai teetettynä?

Kuten kodin muutkin kunnostus ja ylläpitoremontit, myös kattoremontin voi tehdä itse. Se, kannattaako se on sitten eri asia, mutta mikään ei sinua estä siihen ryhtymästä. Usein sanotaan, että katto on rakennuksen tärkein julkisivu. Ei pelkästään arkkitehtonisista syistä, vaan ennenkaikkea sen suojaa antavan roolin vuoksi. Katon tehtävä on antaa suojaa talven lumimyrskyiltä ja kesän polttavalta helteeltä ja tämä asettaa sekä kattomateriaalille että kattoremontin työn laadulle suunnattomat laatuvaatimukset. Vaikka katon rakentaminen ja remontointi voikin tuoda houkuttelevia kertaluontoisia säästöeriä, eivät ne kovinkaan paljoa lämmitä mieltä enää siinä vaiheessa, kun kiipeät syysmyrskyllä levittämään kevytpeitettä vuotavan tiilikattosi suojaksi

Joten mieti tarkkaan ennen kuin alat itse tekemään kattoremonttiasi. Joskus pitkän aikavälin matalariskisempi arki on kalliimpi, kuin hetkellisesti paksumpi lompakko!

Kattoremontteja tarjoaa esimerkiksi Etelä-Suomessa siihen erikoistunut Myske:

www.myske.fi