8.5.2012

Kestopuu arkemme sankari

Useimmiten ulkona näkyvillä olevat puurakennelmat ovat kestopuuta, niin aidat kuin terassit. Kestopuulle tehty käsittely tekee siitä hyvin sään kestävän, jota ei tuuli eikä sade tuiverra, koverra tai lahota. Käsittelyiden takia puu ei enää ole vain luonnontuote, kuten sen vesiresistanssista jo arvaakin.

Kestopuu kyllästetään niiden käyttötarkoituksen perusteella, jos puu tulee maan kanssa kosketuksissa oleviin rakenteisiin kyllästetään se A-luokan mukaisesti, kun taas AB-luokan kestopuu soveltuu astetta vaatimattomampiin tarkoituksiin ulkotiloihin.

Käsitellyn puun vastuullinen kierrätys 

Kestopuu kestää, mutta ei ole kuitenkaan loputtomiin. Käsitellyn puun ikä kauniina käytössä on maksimissaan siinä 30 vuotta. Miten kierrättää tällaista puuta sen jälkeen kun se on palvellut tunnollisesti? Käsiteltyä puuta ei saa hävittää polttamalla! Eli saunan sytykkeeksi sitä ei saa käyttää vaan toimita se lähimpään kestopuun keräyspisteeseen esim. puutavaraa myyvien liikkeiden luo tai jätelaitokseen. Kotimainen kyllästysteollisuus ja kierrätysyhtiöt ottavat kierrättämisen tai ekologisen hävittämisen huomioon, kuten niiden pitääkin.

Puulevyt taipuvat moneksi

Puun etuna on sen helppo muotoiltavuus. Sitä saa sahattua ja höylättyä hyvin, vaikkakin koukeroisemmat kuviot tarvitsevat jo erikoisempia toimenpiteitä. Puulevy taipuu esimerkiksi moneen tarkoitukseen: on vanereita, kuitulevyjä, kipsilevyjä ja sisutuslevyjä. Levyt tarjoavatkin monenlaista pintaa rakentamiseen ja sisustamiseen. Levyjen partikkeleiden koot erottavat ne toisistaan. Esimerkiksi kuitulevy koostuu kuitumaisista osista ja lastulevy lastuista, jolloin itse pinta on jo erilainen kuin puhdas puupinta. Vanerilevy taas näyttää vielä paljon puulta.