10.5.2012

Ihanne talo katosta lattiaan


Millainen olisi ihanne talosi? Kun resursseja ei tarvitse miettiä ihanne talo olisi avara ja tilava, mutta ei liian suuri siivottavaksi. Siinä tulisi olla ihastuttavia yksityiskohtia ja ennen kaikkea sen tulisi olla mahdollisimman ekologinen, jotta siinä voisi asua tyytyväisenä.

Ekologinen unelma 

 

Talon tulisi olla ekologisesti rakennettu käyttäen myös maalämpöä ja aurinkovoimaa. Katolla voisi olla aurinkokennoja ja muu sähkö tulisi ekologisen sähkön avulla, kuten vesivoimalla tuotetun. Näin talossa voisi asua hyvällä omalla tunnolla ja pienentää asumisesta syntyvää hiilijalanjälkeä.

Toimivia ja kauniita yksityiskohtia


Unelmien talossa tulisi olla valtavat ikkunat, tietysti erinomaisesti tiivistetyt ja tuplat jos ei kolminkertaiset. Ikkunat olisivat ilta-auringon puolelle, tietysti osa suuntautuisi myös aamuaurinkoa kohden. Huoneissa olisi kaaria, kattolistoissa tyylikkäät koristelut ja materiaalit laadukkaita ja valoa antavia, vaaleaa tai tummaa puuta, lasia ja kiviä. Miksei turkoosikiveäkin käytettynä kylpyhuoneessa.

Korjaamaan vai rakentamaan?

Jos itse lähtee rakentamaan, niin talosta saa arkkitehtuurin sallimissa puitteissa mieleisensä. Voit suunnitella huoneiden koon ja muodon vaikkapa holvikaarineen, parvekkeineen ja uima-altaineen.

Remontin avulla saat vanhasta rakennuksesta mieleisesi pintamateriaaleja muuttamalla. Remontoidessa voi toki purkaa seiniäkin, kunhan olet neuvotellut arkkitehdin kanssa siitä, etteivät ne ole kantavia seiniä. Näin pääset esimerkiksi laajentamaan olohuonetta, purkamaan seiniä, jotka estävät näkymän ikkunalle ja yhdistämään keittiön olohuoneeseen.

Rakennuksia pitää joka tapauksessa remontoida välillä, joten ihan ilman työtä et voi jäädä vanhemman talon kanssa. Katon korjaus antaa katolle uutta näyttävyyttä ja takaa sen pitävyyden. Katon korjauksesta tai uusimisesta kannattaa neuvotella remonttifirman kanssa. He tekevät mahdollisesti ilmaisia remonttiarvioita, jolloin voit keskustella heidän kanssaan katon todellisesta kunnosta. Jos päädyt uusimaan katon on uuden katon kuviointiin ja väreihin paljon vaihtoehtoja. Kattopelti taipuu nimittäin moneen muotoon ja väriin, yleensä tiiltä jäljittelevään muotoon tai suoriin viivoihin.