10.6.2012

Siivousliikkeiden työ on aliarvostettua

PK-seudulla rakentaminen ja remontointi kiihtyy vuosi vuodelta. Samalla siivouspalveluiden kysyntä on noussut kovaa tahtia. Vaikka alana siivoaminen on usein aliarvostettu ja erittäin työvoimaintensiivinen, ovat tarpeet niin toimistosiivouksen, remonttisiivouksen kuin ravintoloiden ja teollisuustilojen siivoamiseenkin lisääntyneet vuosi vuodelta.

Samalla on myös siivouspalveluita tilaavat asiakkaat niin yksityissektorilla kuin julkisellakin puolella siirtyneet vertailemaan ja kilpailuttamaan yrityksiä yhä aktiivisemmin. Periaatteessa kilpailutus on hyvästä, sillä silloin markkinatalouden periaatteiden mukaan parhaiten ja tehokkaimmin työn suorittava yritys saa tehtävän hoitaakseen. Asia ei ole kuitenkaan ihan niin yksinkertainen kuin aluksi voisi olettaa.

SAK:n vuonna 2003 teettämän tutkimuksen mukaan siivouksen kilpailuttaminen jopa heikensi työn laatua. Tästä olemme keskustelleet myös muutamien alan yrittäjien kanssa, jotka ovat olleet SAK:n kanssa samoilla linjoilla. Yrittäjien mielestä ilmiö on vain vahvistunut 2000-luvun edetessä.

Periaatteessa syy laadun heikkenemiseen on hintojen polkeminen. Kaikille yrityksille työvoima maksaa suurinpiirtein saman verran tuntia tai kuukautta kohden. Aineet ovat myös samassa hintaluokassa yrityksestä riippuen. Periaatteessa tällöin ainut mistä hintaa voidaan tiputtaa on siivoamiseen käytetyt työtunnit. Jos aikaisemmin työtunteja on esimerkiksi toimiston siivoamiseen käytetty kymmenen per viikko ja nyt se tiputetaan kuuteen, ei lopputulos voi millään olla yhtä hyvää laatua. Yrittäjät kiroavat kilpailutuskulttuurin yleistymistä, sillä laadun heikkenemisen myötä alan arvostus ei ainakaan ole noussut. Samalla yrittäjät, jotka eivät halua painaa hintojaan alas, joutuvat yritystensa kanssa taistelemaan kaikista keikoista pitääkseen toiminnan pyörimässä.

Katteiden pienentyminen ja kilpailun kiristäminen saattaakin tulevaisuudessa johtaa suuryritysten valta-asemaan, jossa pienet kotikutoiset siivousfirmat pikkuhiljaa kaatuvat ja katoavat.

Tilanne on mielenkiintoinen niin asiakkaalle kuin siivoajillekin, sillä työtä on vielä tarjolla, mutta kenelle työt menevät, on vielä arvoitus.


Lähde: http://www.dastia.fi/ ja SAK.fi