13.6.2012

Muutto on remontin raskain vaihe

Vaikka remontissa on kova työ niin suunnittelun kuin itse toteutuksen osalta, on itse muutto usein eniten asukkaita stressaava vaihe koko projektissa. Yhtälailla, kun remontointia, ei muuttoakaan tarvitse vääntää itse niska limassa, vaan muuttopalvelun voi ulkoistaa helposti sen paremmin taitaville.

Nykyään asunto-osakeyhtiö laki on niin perusteellinen, ettei remontista selviä enää täysin ilman ammattimiehiä. Vaikka asuisi omakotitalossa, on rakennusvalvontaviranomaisen hyväksyttävä rakennustyöt, joka tarkoittaa sitä, että esimerkiksi märkätilat ja sähkötyöt on hoidettava asianmukaisesti, eli ne toteuttava taho on oltava ammattiin koulutettu henkilö. Vaikka tästä järjestelystä aiheutuukin kustannuksia, on siinä myös se hyvä puoli, että itse voi keskittyä muihin asioihin.

(Itsehän asuin remontin ja muuton yli äitini luona ja säästämällä ylimääräisissä asumiskuluissa tilasin itselleni mittatilaustyönä puvun netistä. Tee-se-itse-mies ei tarvitse olla joka asiassa, vaan fiksu jättää tietyt asiat ne paremmin osaaville.)

Samaten, kun käytät ammattilaisia kytkemään sulakekaappisi, kannattaa myös muuton hoito jättää ammattimiehille tai -naisille. Muutto on helposti iso ja raskas proggis, sillä siinä voi olla monta erilaista ja fyysisesti vaativaa vaihetta. Tällaisia on esimerkiksi:
  • Muuton valmistelu ja suunnittelu
  • tavaroiden pakkaaminen
  • muuttolaatikot
  • tavaroiden siirto, eli logistiikka
  • tavaroiden purkaminen
Muuttoa ei tietenkään tarvitse kokonaan ulkoistaa, vaan siitä voi tehdä osan itse. Esimerkiksi tavaroiden pakkaaminen ja niiden purkaminen käy todennäköisesti sinulta itseltäsi helpommin, kuin vieraalta. Muista kuitenkin, että kantamisen ja pakkaamisen kannalta on suositeltavaa käyttää muuttolaatikoita. Kantaminen on vastaavasti ehkä se helpoiten ulkoistettavissa oleva tehtävä.

Tee ystävillesi hauska jippo ja kutsu heidät mukaan muuttoon, mutta kantamisen sijaan tarjoile heille muuttokaljaa ja katsokaa yhdessä, kun muuttomiehet hikoilevat kamanne sinne uuteen kämppään!