4.11.2011

Saunan remppaa


Vanhasta saunasta pitäisi saada uusi ja moderni. Vai pitääkö vanhan saunan tunnelmallisena ja vanhanaikaisena? Vanhan säilyttäminen alkuperäisasussaan voi olla hyvä idea, sillä silloin alkuperäisen saunan malli säilyy, mutta muuten esim. vesipisteet, pinnat tai kalusteet voi uudistaa.

Jos vanha suunnitelma muuten toimii niin, niin toimivan perustan kannattaa toki jättää. 

Vanha sauna on uudessa arvossa ja pop kun vanhat rakennukset on purettu ja uusia moderneja rakennuksia vilisee. Joten tummanharmaa synkkä ja rapattu sauna voi olla parin -tai useamman kymmenen vuoden päästä eksoottinen. Toki rapatun saunan voi halutessa kaakeloida, mutta silloin koko saunan ilme muuttuu ja saunaremontti ei tule enää niin edulliseksi.

Jos saunaa halutaan esimerkiksi laajentaa saunaa niin koko saunan voi myllätä kunnolla. Materiaalit voi uusia eri pinnoilta, esimerkiksi laudoittaa katon ja osan seinää ja jättää betoniseksi lattian ja seinän alaosan tai kaakeloida ne.

Julkisivujen korjaus


Onko sauna pieni tynnyrisauna, erillinen piharakennus vai sijaitseeko se asuinrakennuksessa? Jos seinät ovat sementtiä ja julkisuvut tarvitsevat korjausta, niin rakennuksen lämmöneristyskykyä parantaa eristerappaus eli nimensä mukaisesti lämpörappaus. Selvitä ensin minkälainen pintamateriaali olisi omalle rakennuksellesi sopivin.

Vanhoille rakennuksille tehdään perusteellinen tutkimus ennen eristerappausta, mutta muuten eristerappauksen saa julkisivuun kohtuullisen nopeastikin. Eristerappausta tehdään perinteisellä menetelmällä sekä kevytrappauksena. Selvitä mitä haluat asunnollesi tai saunallesi ja onko se toteutettavissa. Tutkaile vaihtoehtoja ja hae ideoita, ehkä löydät uusia ideoita tai saat vahvistusta jo mieltäsi kutkuttavasta ideasta.