30.11.2011

Ulkopintojen huolto

Omakotitalossa kaikki pinnat ovat omalla vastuulla. Askarreltavaa riittää enemmän kuin kerrostalossa asuttaessa, mutta toisaalta voi toteuttaa omat ideansa kun haluaa eikä tarvitse odottaa toisten hyväksyntää.

Omakotitalossa on huollettavaa myös ulkoapäin, ei vain talon sisällä olevia pintoja ja laitteita. Katto voi esimerkiksi alkaa sammaloitumaan mikäli puista pääsee tippumaan lehtiä katolle ja pahimmassa tapauksessa pitkään laiminlyötynä saattaa johtaa kattoremonttiin. Myös seinille voi tulla kasvustoa, esimerkiksi jäkälää.

Pintojen puhdistus

Vitivalkoinen talo voi kaivata kirjaimellisesti pesua, carwash talolle. Isojen pintojen peseminen onnistuu kätevästi painepesurilla. Apuun voi kutsua myös pintojen käsittelyyn erikoistuneen yhtiön. Puhdistus- ja pinnoituspalvelut puhdistavat seinät tehokkaasti liasta ja kasvustosta. Seinistä tulee tällöin myös selvemmän väriset ja kirkkaammat.

Kattoa voi aikaa myöten joutua paikkailemaan tai päällystämään uudestaan - varsinkin tiilikatto on tällaiselle riskialtis materiaali. Katolla ei kannata kuitenkaan seikkailla yksikseen holtittomasti putoamisvaaran takia. Katon puhdistus ja maalaus hoituu pinnoituspalvelun avulla kätevästi. Puhdistajat pääsevät esimerkiksi hyvin tiilikaton väleihin ja tiilista tulee taas kivan punaiset ja koko talo näyttää samalla puhtaammalta, uudemmalta ja toimivammalta. Katon voi myös pinnoittaa aineella, joka hylkii vettä ja likaa.

Tiili on luonnollista materiaalia, joka imee vettä itseensä. Tämän myötä tiilen kääntöpuolena on sammaleen ja jäkälän mahdollinen kasvu. Sammaloituneen ilmeen lisäksi sammal myös syö kalkkia kivestä ja rapauttaa siten kattomateriaalia. Myös villiviini saattaa vallata talon ulkopinnat, jolloin seinän rappaus pääsee rapistumaan. Talon ulkopintoja kannattaakin tarkastella ja katsoa mitä niille oikeasti kuuluu. Ovatko pinnat puhtaat vai löytyykö niistä kasvustoa.

Kasvusto syö tiilestä kalkkia.