5.10.2011

Vesikaivo on tuttu juttu, mutta mikä on maalämpökaivo?

Maalämpökaivo tuottaa lämmitykseen energiaa ekologisesti. Maalämpö on uusiutuvaa energiaa ja tulee taloudellisesti kannattavaksi erityisesti suurissa rakennuksissa, joissa on suuri energiankulutus.

Maalämpö on auringon lämpöenergiaa, joka varastoituu maaperään. Tätä lämpöenergiaa voidaan käyttää maalämpöjärjestelmällä rakennusten ja käyttöveden lämmittämiseen.

Maalämpökaivon rakentaminen


Maalämpökaivon asennus toteutetaan kuten vesikaivonkin, mutta pumpun sijasta maalämpökaivoon asetetaan lämmönkeruuputket. Lämpökaivon ja keruuputkiston tulee sijaita rakentajan tontilla. Maalämpö syntyy auringon säteilystä ja se ulottuu noin 10 metrin syvyyteen. Tämä lämpöenergia on geotermistä ja tuottaa 200 metrin syvyydessä lähes 10 astetta lämpöä.

Maalämpö on ekologista energiaa ja sopii hyvin käytettäväksi esimerkiksi omakotitaloissa. Sitä käyttääkin uusista omakotitaloista jo 30-40 %. Maalämpöä voidaan käyttää lisäksi myös liikerakennuksiin.

Luvat ja riskit


Maalämpökaivossa on omat riskinsä, sillä maalämpö voi aiheuttaa pohjaveden pilaantumista ja vaikeuttaa maanalaista rakentamista. Maalämpökaivojen poraamiseen tarvitaankin lupa. Maalämpökaivon rakentamisetäisyydelle talosta ja tontin rajasta on omat Suomen ympäristökeskuksen asettamat ehdot.

Maalämmön lisäksi aurinkoenergiaa voidaan kerätä aurinkopaneeleiden avulla, jotka ovat myös alkaneet yleistymään rakentamisessa. Aurinkoenergiassa hintavinta on aurinkopaneelien asentaminen, mutta aikaa myöten aurinkoenergia tulee käytössä edulliseksi.

Maalämmön hinta muodostuu tontin maalämpöpumpun hinnasta ja tontin pinta-alasta sekä luonnollisesti asennustöistä. Hintaa selvitettäessä lasketaan talon tarkka lämmitysteho ja lämpimän veden käyttötarve sekä päätetään millaisella keruupiirillä lämpö kerätään. Keruupiiri voi olla asennettu vesistöön, vaakapiirinä maahan tai porattavaan lämpökaivoon, joka onkin suosituin vaihtoehto.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti