12.10.2011

Putkistoissa kuhisee

Mikä voi olla yhtä ärsyttävää kuin putkiremontin viivästyttäminen? Esimerkkinä on 30-luvulla rakennettu kerrostalo, jossa on alkuperäinen amme, joka täyttää jo pyöreitä 80 vuotta.

Alkuperäisessä kunnossa oleva amme on alkanut jo rypistymään, eli pinnoite lohkeilee, eikä tulisi mieleenkään täyttää sitä enää vedellä. Putkiremontti on vielä suunnitteluvaiheessa ja ajateltu aloitettavaksi vasta seitsemän vuoden päästä.


Vuokralainen putkiremonttia odotellessa

 

Seitsemän vuotta vielä vanhalla rikkinäisellä ammeella, huh huh. Talon omistaja ei tietenkään investoi kalliiseen vanhan ammeen irrottamiseen ja kylppäriremonttiin kun putkiremontti on kerran tulossa. Kinkkinen tilanne ja seitsemän vuotta on pitkä aika odotella remonttia. Jos vuokralainen on muuten tyytyväinen asunnossa ja päättää jäädä siihen täytyy vuokralaisen investoida kauniiseen kylpyhuoneenmattoon ja olla mielissään ainakin siitä, ettei vuokra nouse liian paljoa ennen remontin valmistumista.

Vuokralainen tuskin on asunnossa enää yli viiden vuoden päästä, mutta ajatus vuokra-asunnosta uudella unelmakylppärillä kutkuttaisi. Kylpyhuone on kuitenkin huone, jonka tulee olla siisti ja hygieeninen. Kovin vanhaa pintaa ei saa kuitenkaan uudeksi ja ehjäksi millään puhdistusaineilla. Valitettavasti myös ammeiden pinnoituksesta on luovuttu huomattaessa ettei pinnoite kestä pidemmän päälle.

Vuokraajalla ei ole mitään osaa talonyhtiön tulevaan linjasaneeraukseen, mutta asunnon omistaja voi olla mukana talonyhtiön neuvotteluissa putkiliikkeen valinnasta. Osaava putkiliike ja putkimies on talonyhtiölle kullan kallis sijoitus. Linjasaneeraus toteutetaan kaikissa talonyhtiön asunnoissa kerralla, joten remontti on erittäin suuri ja työläs. Remontilla parantuu kuitenkin parantuu viihtyvyyden lisäksi myös energian säästö, esimerkiksi jos vaikka suihkun putket on siinä kunnossa, ettei vettä tule ulos ilman kunnon painetta.