24.2.2012

Vihertävät katot tulevaisuutta Suomessakin

Törmäsin Helsingin Sanomien tekemään juttuun viherkatoista (HS 3.5.2011). Viime vuoden puolella ilmestyneessä jutussa kerrottiin viherkattojen olevan esillä rakentajien seminaareissa Suomessa. Ajattelin tämän olevan jotain tulevaisuuden visioita, mutta viherkatot ovat jo arkipäivää Keski-Euroopassa ja Kanadassa.

Viherkatot hyödyt jo arkipäivää useissa maissa


Jutun mukaan Kanadassa ja Sveitsissä viherkatot ovat jo pakollisia, sillä Torontossa uusien rakennusten kattojen on oltava osaksi vihreän peitossa, sitä enemmän mitä suurempi katon pinta-ala on. Baselissa taas kaikkien uusien rakennusten tasakatoista on tehtävä viherkattoja. Saksassa jo kymmenes viherkatoista on kasvillisuuden peittämää ja viherkattoja rakennetaan siellä joka vuosi 10 000 000 neliökilometriä.

Ajatus on vinkeä, mutta viherkattojen rakentamisen syynä ei ole vain kattojen paluu luontoon, vaan myös kaupunkien pelastaminen tulvilta. Katolla oleva kasvillisuus nimittäin imee itseensä vettä ja helpottaa siten viemäreihin kohdistuvaa painetta. Sateiden yleistyttyä maapallolla viherkatot auttavat asfalttisia kaupunkeja pelastautumaan tulvilta.

Viherkaton kasvillisuus imee sateen itseensä ja runsaasta sateesta noin puolet. Viherkatot antavat osansa myös taisteluun ilmaston muutosta vastaan, sillä kosteuden haihtuessa katolta viilentää se myös ilmaa. tämä on mitattu esimerkiksi Chicagon kaupungintalon viherkatolla, jossa on aurinkoisella säällä pari astetta viileämpää kuin vieressä olevilla katoilla.

Katot voivat olla siten hyödyksi myös kaupungeille ja kaunistavat ympäristöäkin. Ehkäpä viherkatoista pitäisivät myös jotkin lintulajit. Ilmakuvista katsottuna kaupungeista erottuu tulevaisuudessa ehkä enää kadut ja kivetykset.

Kasvillisuus sopii tasakatolle, mutta saa nähdä onko jokin päivä harjakatoillakin kasvillisuutta kuten turvekatoilla. Muissa maissa a ei ilmeisesti olla vielä alettu ainakaan laajemmin kattoremontin yhteydessä muuntamaan kattoa viherkatoksi, vaan katon korjaus tehdään tavanomaisilla katontoteutustavoilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti